Kinkhoest behandeling


Kinkhoest behandeling wordt ingezet om de symptomen te bestrijden, en heeft niet altijd het gewenste resultaat. Zoals reeds in andere hoofdstukken beschreven is, een behandeling heeft effect als het in een vroeg stadium wordt gestart: (eerste fase) opbouw van dunne, vloeibare afscheiding (dunne slijm), en uiterlijk aan het begin van de hoestaanvallen verergering (tweede fase). Maar vaak is herkennen van deze fases moeilijk omdat de symptomen die waargenomen worden, veel op een normale verkoudheid lijken.

Kinkhoest behandeling 300x257 Kinkhoest behandeling

Al is het zo dat nagenoeg iedereen gevaccineerd is in Nederland en de ziekte bijna altijd zonder complicaties verloopt, raadpleeg de huisarts als u het niet vertrouwd wanneer hoestaanvallen optreden. Als een behandeling vroegtijdig begint kan de duur van de ziekte worden verkort, en wordt tevens de periode waarin men anderen kan infecteren ook verkort.


Kinkhoest behandeling met antibiotica
De bacterie (bordetella pertussis) kan worden aangevallen, bestreden met antibiotica.
Een kinkhoest behandeling (kuur) met antibiotica duurt in de regel als standaard behandeling twee weken. Echter, er zijn signalen die aangeven dat een behandeling van slechts een week even effectief blijkt te zijn. Dit is met name van belang als het om zuigelingen gaat, omdat antibiotica altijd bijwerkingen heeft. De hoest die bij kinkhoest optreedt, is nauwelijks te behandelen, al worden soms corticosteroïden of luchtwegverwijders gegeven. Het resultaat dat deze middelen geven is echter zeer gering. Ook wordt soms geprobeerd, om de hoestaanvallen te doen verminderen, een behandeling met antihistaminica gestart, maar ook met deze middelen het resultaat is zeer gering.

Als de zuigelingen nog niet volledig gevaccineerd zijn, dan moeten ze, in het kader van het Nederlands kinkhoestprotocol, bij voorkeur preventief een behandeling te krijgen en hun vaccinatietraject (eventueel versneld) afmaken. De ziekte is in Nederland aangifteplichtig omdat het een besmettelijk infectieziekte is.

Heeft u zelf tips? meld ze hieronder en deel ze met onze bezoekers!


december 2021
M D W D V Z Z
     
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031