Kinkhoest symptomen


Kinkhoest symptomen die bij volwassenen optreden, zijn anders dan de symptomen die bij kinderen optreden. Ook de gevolgen van een besmetting zijn anders. Bij volwassenen lijkt zo een besmetting op een forse verkoudheid, die uitmondt in een periode van minstens twee weken van ernstig hoesten met wat slijm productie. Meestal is een behandeling met antibiotica niet nodig, de infectie gaat vanzelf over. Wel blijven de luchtwegen, na de infectie, enkele weken gevoeliger dan anders en zijn vatbaar voor prikkels van buitenaf. Kinkhoest symptomen die bij kinderen optreden worden verder hieronder uitgediept.

Kinkhoest symptomen Kinkhoest symptomen

Kinkhoest symptomen bij kinderen
Een kinkhoest besmetting verloopt in drie fases bij kinderen die elkaar opvolgen:

1. Opbouw van dunne, vloeibare afscheiding (dunne slijm). Een week tot 10 dagen na de besmetting manifesteren zich de eerste symptomen zoals aanhoudend verkoudheid, koorts, niezen, neus- en traanuitvloed, hangerigheid en een droge hoest. Deze symptomen lijken dus heel veel op een normale verkoudheid. Gedurende deze periode is het kind het meest besmettelijk en duurt ongeveer twee weken.


2. Hoestaanvallen worden erger. Deze hoestaanvallen worden steeds erger, waarbij een scala van prikkels kunnen een hoestaanval uitlokken. De hoestaanvallen zijn met name in de nacht heel erg, en het kind kan moeilijk lucht krijgen (gierend inademen), waarbij het hoesten gepaard gaat met opgeven van dikke, taai slijm. Gedurende deze fase kunnen jonge kinderen een apneu (ademstop) krijgen die dan tot de dood leidt. Deze hoestaanvallen vermoeien het kind heel erg en duurt enkele weken. Antibiotica helpt nu niet meer.

3. Herstelfase. Gedurende deze fase de hoestaanvallen (Kinkhoest symptomen)worden langzaam steeds minder en gaat over in een losse hoest zonder slijm en kan nog enkele weken aanhouden.

Hierna heeft het kind een goede maar geen volledige immuniteit tegen besmetting van kinkhoest opgebouwd.

In de tweede fase, in het bijzonder als het gaat om zuigelingen en heel kleine kinderen, een algemene richtlijn van de GG&GD is opname in het ziekenhuis omdat het een levensbedreigende situatie is.

Heeft u zelf tips? meld ze hieronder en deel ze met onze bezoekers!


december 2021
M D W D V Z Z
     
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031