Kinkhoest volwassenen


Al tijden last van zo’n vervelend hoestje wat maar niet over wil gaan? Hevige hoestbuien die u rood doen aanlopen? Wellicht heeft u kinkhoest. Kinkhoest? hoor ik u denken, dat is toch iets bij kinderen? En daar worden we tegenwoordig toch tegen ingeënt? Toch komt kinkhoest nog steeds voor. Niet alleen bij kinderen maar ook kinkhoest bij volwassenen komt voor.

Kinkhoest begint vaak met hoesten en een neusverkoudheid. In deze periode is kinkhoest erg besmettelijk. Dit hoesten gaat na ongeveer twee weken over in hevige hoestbuien gevolgd door een vaak gierende ademhaling. De patiënt loopt dan rood aan van benauwdheid. Er wordt ook vaak slijm opgehoest. Door het vele hoesten wordt u erg moe, het gaat de hele dag door. Dit hevige hoesten houdt ongeveer twee weken aan, u bent dan echter minder besmettelijk dan de eerste periode.

Kinkhoest volwassenen Kinkhoest volwassenen

Kinderen worden tegenwoordig ingeënt tegen kinkhoest. Dit is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Dit biedt echter geen honderd procent bescherming. Ook zijn er ouders die hun kinderen niet laten inenten, uit principe of vanwege hun geloof. Het vaccin biedt geen honderd procent bescherming, het zorgt er wel voor dat de kinderen niet heel erg ziek worden. Voor (heel) kleine kinderen is kinkhoest namelijk erg gevaarlijk, ze kunnen er zelfs hersenbeschadiging aan over houden. Kinderen met kinkhoest kunnen echter ook volwassenen besmetten. Daarom bestaat er nu ook een vaccin voor kinkhoest volwassenen. Zeker in de beginfase is kinkhoest zoals gezegd heel erg besmettelijk. Zonder dat u er erg in hebt kunt u besmet raken. Kinkhoest bij volwassenen kent net als kinkhoest bij kinderen een incubatietijd van ongeveer zeven dagen.


Kinkhoest wordt behandeld met antibiotica. Als u op tijd begint met een antibioticakuur kan dit zeker helpen. Als u al kinkhoest hebt dan kan een antibioticakuur ervoor zorgen dat u anderen niet besmet. Het zal zo’n vijf tot tien weken duren voordat u volledig hersteld bent. Na een aantal weken hevig hoesten zal u een tijdlang last hebben van een droog kuchje.

Heeft u zelf tips? meld ze hieronder en deel ze met onze bezoekers!


december 2021
M D W D V Z Z
     
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031